Vanliga frågor och svar om din trädgård

Hur sent på året kan man plantera?

De flesta växter kan man plantera till tjälen kommer, men då bör man vintertäcka med löv och ris. T.ex Rosor och tulpanlökar plantera med fördel sent på hösten. Naturligtvis finns det undantag växter med mindre härdighet.har större chans att etablera sig om man vårplanterar.


Var skall jag sätta min växt?

Ta reda på vilken jord och vilket läge (sol-skugga) växten vill ha när du köper den. När växterna är nya behöver dom gullas med lite extra, (se frågan om jord nedan), de behöver vattnas rejält den första tiden, beroende på vädret. Växter som trivs i solsken blir sällan riktigt fina i skuggan och tvärt om. Några exempel: Solväxter: Lavendel, rosor, kärleksört, malört, bolltistel, kryddor. Skuggväxter: Pipranka, murgröna, lagerhägg, hosta, hasselört, De flesta växter trivs bra i vandrande skugga.


Varför blommat inte min pion?

Du har troligtvis planterat rotknölarna för djupt, max 5 cm under jordytan är lagom. Det är viktigt att tänka på när man gödslar och lägger på barkmull.
Ett tips om dina stjälkar är veka, lägg på lite,(en kaffekopp) träaska - det gillar dom (inte aska från grillen).


Kan man klippa allt sensommar och höst?

Nej, Olika buskar och träd har olika klippsäsonger, kolla alltid upp dina egna växter. Generellt är det så att det som blommar hösten klipps på våren och tvärt om, men det gäller inte alla växter.


När skall man klippa sina fruktträd?

Äppleträden är bäst att klippa under JAS- månaderna, päron, plommon och körsbär klipps helst inte alls, eller väldigt försiktigt sent på hösten.


När skall man gödsla?

Kväverik gödsel före midsommar tex. Hönsgödsel, nässelvatten.
Kvävefattigt sensommar och höst tex. Ko-hästgödsel, Algomin
Så länge grönsakslandet ger skörd kväverik gödsel.


Måste jag alltid byta ut jorden när jag planterar nytt?

Ja/nej, för att växterna skall få en bra start är det bra att byta ut hälften av den gamla jorden mot trädgårdsmull blandat med lite gödning när du gör ett nytt land, har du ett bra land och skall komplettera eller ersätta behöver du inte byta ut jorden.